Участь у заході “Національний діалог між молодіжними радами: Євроінтеграція” (03.09.2022, онлайн)

3 вересня 2022 року відбувся на “Національний діалог між молодіжними радами: Євроінтеграція”, організаторами якого стали Міністерство молоді та спорту України, ініціатива “Посли європейської молоді” в Україні (EU neighbours east) та Українська Асоціація Молодіжних Рад.

Метою події було визначити, яким чином молодь може бути залучена до процесів реформ та євроінтеграції на місцях. Заступниця Міністра Марина ПОПАТЕНКО у своєму виступі висвітлила роль Міністерства молоді та спорту України у процесах Євроінтеграції: “Міністерство молоді та спорту України весь час будувало свою роботу у напрямі євроінтеграції. Створені стратегії та програми щодо молоді, спираються на основний принцип спільного прийняття рішень разом з молоддю та синхронізовані з європейським молодіжним законодавством“. Під час діалогу ознайомлювали учасників з “внутрішньою кухнею” та будовою Євросоюзу, говорили про необхідність залучення молоді до євроінтеграційних процесів, можливості від Євросоюзу для нашої молоді та чому важливо поширювати і користуватися ними.

Національна координаторка ініціативи «Посли європейської молоді» в Україні Лілія АНТОНЮК презентувала ініціативу та зазначила: «23 червня 2022 року Україні було надано статус країни-кандидата на членство у Європейському Союзі. Це важлива подія, яка поклала початок нового етапу у розвитку наших відносин. Проте попереду на нас чекає непростий шлях, який ми маємо пройти разом, пліч-о-пліч. З моменту заснування ініціативи «Посли європейської молоді», основною метою діяльності її членів та членкинь є підвищення обізнаності молоді та населення загалом щодо ЄС, співпраці України з ЄС, а також можливостей, яка ця співпраця відкриває для обох сторін. Тож ми вітаємо прагнення молодіжних рад ще більш потужно включитись у євроінтеграційні процеси на місцях та радо будемо підтримувати їх».

Про роль програми Еразмус+ у процесах євроінтеграції розповіла Координатор національного Еразмус офісу в Україні Світлана ШИТІКОВА, зокрема підкреслила, що на сьогодні є широкий спектр програм обмінів для молодих людей, студентів в тому числі.

Голова УАМР Володимир СОНЬКО додав, що Асоціація продовжить роботу із молоддю у векторі Євроінтеграції: “Адже саме зараз нам важливо розуміти, яким чином молодь бачить даний процес та які завдання ставите перед собою задля їх просування. Надалі ми плануємо створення програми для інститутів громадянського суспільства, які б могли працювати з молодими людьми у своїх громадах та областях у даному напрямку” Серед учасників діалогу були представники активної молоді, молодіжні ради, молодіжні громадські організації та ініціативи, студентське та учнівське самоврядування.

Підготовлено з використанням матеріалів.

Попередня ВІЙНА РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ: УКРАЇНСЬКІ СТУДЕНТИ В ЄС